Tänään sain viettää rauhallisen iltapäivän rakennussarjani kanssa. Muutaman tunnin tuhtasin, ja kyllähän tuosta jo laivan muoto alkaa erottua (heh heh).
Aloitin siis ohjekirjan mukaan rungon kasaamisesta. Billing Boatsin 600-sarjan erikoisuutena on, että runko kootaan kahtena puolikkaana, jotka lopuksi liimataan yhteen. Tämä on sikäli helpompi tapa, ettei tarvitse viritellä erillisiä telineitä, joissa laivan saa pysymään pystyssä.
Palojen irroittaminen vanerilevystä onnistui näppärästi pienellä askarteluveitsellä, oikeastaan samaan tapaan kuin olen aiemmin muovisarjojenkin kanssa toiminut. Pienet jäljelle jääneet nypyt hiotaan pois ja osa on liimausvalmis.
Ohjekirjassa löytyy kuva, josta näkee kaaripalojen järjestyksen. Itse en muistanut tuota katsoa, mutta järjestäminen onnistui allaolevan kuvan mukaisesti. Vasemmalla taaimmaiset ja oikealla etummaiset kaaret.
Kun palat olivat valmiina, sovittelin osia paikoilleen ja sen jälkeen saatoin ryhtyä liimauspuuhiin. Liimana käytin UHU Hartia. Minulla ei ollut sopivia liimapuristimia, joten jouduin käyttämään käsiäni. Tämä liima kuitenkin kuivui nopeasti, joten kaipa nuo paikallaan pysyvät
Kun kaarirakenteet olivat kuivuneet, liimasin päälle vielä kansilevyt kahdessa osassa. Höyläsin takimmaisen kaaren yläosan tasaiseksi, jotta saisin mahdollisimman laajan ja tasaisen liimapinnan kansilevylle.
Tämän päivän tulos näyttää siis tältä:
Seuraavaksi kehikkoon pitäisi kiinnittää kylkilaudat. Kylkilautojen kiinnittämisen jälkeen sitten kokoan rungon toisen puolen vankalla kokemuksella.
Huom! Rakentelu vaatii paljon tilaa, täytyy seuraavalla kerralla nostaa läppäri ja pakkauslaatikko pois viemästä tilaa. Ja ehkä pöytää voisi muutenkin pitää askartelun aikanakin siistimpänä.
Kylkilautojen kiinnityksestä tuli mieleen, että varmaan tuossa(kin) mallissa tulee kaksi kylkilaudotuskerrosta? Ei tarvitse niin tarkkaan tehdä sitä ensimmäistä ja on muutenkin mukavampi liimata näkyviin jäävät laudat siihen ensimmäisen kerroksen päälle.
Itse asiassa tässä on tarkoitus pärjätä yhdellä kerroksella. Kerralla kuntoon. Tarkistin vielä materiaalimäärät, yhdellä kerroksella on pärjättävä. Mikä loppujen lopuksi olisi toisesta kerroksesta saavutettava hyöty?
Toisen kerroksen hyöty olisi ehkä lähinnä se, että sitä voisi kitata ja muutenkin hakea oikeaa muotoa. Sen kerroksen voisi myös tehdä hiukan paksummista ”laudoista” ja toiseen kerrokseen sitten voisi laittaa ohuempaa siivua, joka on helpompaa kaventaa tarkasti oikean malliseksi keulassa ja perässä.
Ohutta lautaa ei myöskään tarvitse viistota kuperien pintojen kohdalla, että välttyisi lautojen väliin syntyviltä ”railoilta”. Esim. American peräosassa näkyisi olevan aika pienisäteistä kaarta kyljessä heti kansitason alapuolella.
Toisaalta pienehkössä mallissa raot ei pääse silleen kasvamaan. >sisäpiirijuttu alkaa> Siinä mun Virginia-suurennosprojektissakin raot on suurimmillaan jotain millin luokkaa ja ensimmäisen kerroksen kylkilankut on 4 milliä paksua vaneria, jonka olen roiskinut paikoilleen aika huolettomasti koska päälle tulee vielä toinen lautakerros. >sisäpiirijuttu loppuu>
Olen tässä aloittanur ColinArcher mallin rakentelun. Tulin siihen ajatukseen, että kylkilaudat kannatta liimata ensin joko etu- tai takapäästä ja antaa liiman kuivua. sen jälkeen taivuttaa riman paikoilleen, joutuu taivuttamaan
monasti kahteen suuntaan. Kaaret kannatta viistota keulasta ja petästä ”laudoituksen”suuntaisiksi.
Palaillaan.
Oletko AEA päässyt rakentamisessa mihin vaiheeseen?
Itse ajattelin ainakin kokeilla taivuttamista ensin kokonaan ilman liimaa, pelkkien puristimien avulla. Katsotaan, mihin muotoon lankut jäävät kun kuivuvat. Sen perusteella sitten voisin ehkä soveltaa tuota vinkkiäsi.
Toinen ,paapuurin puolikas on valmis. hiottu ja
kitattu, mutta ei vielä uudelleen hiottu. Styrpurin puolikkaaseen menossa ensimmäiset
”laudat” kiini.
Runkokaaret kannatta tosiaan viistota keulasta ja perästä. Viila tai muotoiltu puupalikka, johon on liimattu hiekkapaperia käy siihen hommaan hyvin. (omassa suurennosprojektissani käytin nauhahiomapöytää tms. mutta laivani runkokaaret ovatkin 12 millin vaneria, sitä ei viitsi paljon viilalla muotoilla)
Tuosta kylkilaudan liimaamisesta ensin toisesta päästä ja sen jälkeen taivuttamisesta paikoilleen: laudan suunnan kanssa kannattaa olla tosi tarkkana. Pienikin kulmavirhe aiheuttanee aika ison heiton toisessa päässä laivaa.